Scroll Top

Delikatesser som hamnat i skymundan!

Kanske själva temat den här kvällen verkade lite avskräckande, en matlagningskväll med råvaror som ofta kommer lite i skymundan såsom hjärta, lever, njure och tunga (samtliga från rådjur). Trots detta var förväntningarna höga bland de deltagare som samlats i ett av köken på Tingvallagymnasiet i Karlstad. För säkerhets skull fanns det framtaget lår och sadel från rådjur så att menyn även skulle passa den kanske mer sparsmakade.

Kockarna Jonas Gustafsson och Peter Friessnegg hade förberett kvällen väl. På en whiteboard-tavla fanns uppskrivet vilka styckdetaljer som fanns att tillgå samt förslag på tillbehör och såser till dessa. Gänget delade upp sig i två grupper, där ena ägnade sig åt att tillaga rådjurslår och rådjurssadel och de andra tillagade de olika inälvsdetaljerna. Därutöver fick grupperna var för sig komma överens om vilket eventuellt tillbehör samt sås som passade bäst till respektive viltdel.

Det fanns något för alla att sysselsätta sig med och arbetsglädjen i köket var kännbar. Det som tillagades var smörstekta leverbiffar och en gräddig leverstuvning, båda kryddade med mejram och timjan. Smörstekt njure med krispigt fläsk, en gräddig gryta på hjärta och tunga, brässerat rådjurslår fyllt med kantareller, fläsk och lök tillsammans med en rödvinssås, helstekt rådjurssadel med kroketter och kantarellsås samt friterad grönkål.

Kockarnas kunskaper och erfarenhet inom yrket gjorde att tajmingen blev perfekt. Samtliga maträtter var klara samtidigt. Därefter kom belöningen där deltagarna fick fylla sina tallrikar med de olika anrättningarna och därefter njuta av det som tillagats. Allt smakade fantastiskt gott. Några av deltagarna kom med förutfattade meningar om att t ex lever eller njure inte går att äta, men de ville ändå ge det en chans. Det slutade med att de med god aptit åt av allt som serverades.

Kvällen var en fortsättning på den matlagningskurs som arrangerades i november ifjol och är ett samarbete mellan Svenska kockars förening avd. Värmland tillsammans med Jägareförbundet region Mitt samt Studiefrämjandet Örebro-Värmland.

Nästa tillfälle som erbjuds är i maj i år. Då är temat ”Tillaga vilt i fält”. Så håll utkik efter detta i vår Facebookgrupp ”Händer på Jägareförbundet Värmland-Örebro”.

/Jessica Larsson