Scroll Top

Svenska Kockars Förening, Östergötland

Det östgötska landskapet producerar inte bara råvaror i världsklass utan även fenomenala matlagare.
Svenska kockars förening, Östergötland är en av distriktsföreningarna tillhörande Svenska Kockars Förening. Från början kallades föreningen Östergötlands Yrkeskockar som bildades år 1985 av bland annat Johann Weber, Nico Nauta och Christer Eriksson.
Det startades som ett forum för krögare, kockar, bagare och konditorer.
Syftet var att de kunde träffas och utbyta erfarenheter, inhämta kunskap samt påverka utvecklingen inom matlagningen lokalt.

Johann Weber startade det första regionala juniorlaget som tävlande i Culinary Olympics, Frankfurt år 1992. Laget coachades av bland annat Leif Mannerström, Örjan Klein och Johnny Johansson med lysande framgång.
Laget kom hem med guld i kategori varmkök och lagstafett

I början av 90-talet startades en ungdomssektion i styrelsen för SKF; Östergötland den första i sitt slag i Sverige. Thomas Collin och Maria Pettersson som var med i början är fortfarande aktiva i föreningen. Utvecklingen har verkligen varit god! Maria är i dag ordförande för Svenska Kockars Förening, riks och Thomas är ordförande för Svensk kockars Förening, Östergötland och klubbmästare i SKF, riks.

Svenska Kockars Förening, Östergötland har fortsatt att samla matlagare i länet genom olika aktiviteter och utbildningar.
Exempelvis arrangeras det 3-krogars rundor där tre olika restauranger besöks för inspiration och samkväm.
Tillsammans med föreningen Östgötamat arrangeras Årets Östgötakock samt Årets Östgöta junior, som är en tävling för skolelever. Tävlingarna har fokus på de lokala råvarorna samt att ge erfarenhet att tävla och språngbräda för att våga tävla på en högre nivå.
Svenska Kockars Förening, Östergötland har varit delaktig i att ta fram Östergötlands livsmedelsstrategi och har ett nära samarbete med länets restaurangskolor.
Young Chefs Club, YCC som är en del av Svenska Kockars förening som vänder sig till unga matlagare under 23 år. YCC finns i Östergötland, Sverige, Norden och i hela världen. Syftet är att ungdomarna skall inspireras, utvecklas och skapa ett stort nätverk som de har nytta av under hela karriären.

Varmt välkomna till oss i Svenska Kockars Förening, Östergötland
/Styrelsen SKF, Östergötland

Följ Distrikt Östergötland på Facebook

Möt styrelsen i Distrikt Östergötland

Thomas Collin

Ordförande

Favoritredskap
Vass kniv

Favoritråvara
Lök

Favorithusman
Isterbands-pytt i panna

Favoritkrydda
Timjan

Favoritartist
Deep Purple

Maria Petterson

Vice ordförande

Favoritredskap
Termometer

Favoritråvara
Choklad

Favorithusman
Palt

Favoritkrydda
Smör

Favoritartist
U2

Pernilla Borg Carrum

Sekreterare

Favoritredskap
Skalkniv

Favoritråvara
Smör

Favorithusman
Stekt fläsk med löksås

Favoritkrydda
Salt

Favoritartist
Petter

Tord Peterson

Kassör

Favoritredskap
Kockkniv

Favoritråvara
Lök

Favorithusman
Viltfärsbiff

Favoritkrydda
Timjan

Favoritartist
Rolling Stones

Johan Larsson

Ledamot

Favoritredskap
Tournerkniv

Favoritråvara
Rotselleri

Favorithusman
Kokt rimmad oxbringa med rotmos och senap

Favoritkrydda
Basilika

Favoritartist
Greta Van Fleet

Lukas Cornelius

Ledamot

Favoritredskap
Skrapkort

Favoritråvara
Smör

Favorithusman
Raggmunk

Favoritkrydda
Dill

Favoritartist
Elvis

Emil Leberfinger

Ledamot

Favoritredskap
Ögonmått

Favoritråvara
Smör

Favorithusman
Kålpudding

Favoritkrydda
Timjan

Favoritartist
Slayer

Våra evenemang

Se förgående och kommande evenemang med Distrikt Östergötland.

Senaste nyheter

Här kan du läsa mer om vad som händer inom Distrikt Östergötland

Clear Filters

Vårens representantskapsmöte för Svenska Kockars Förening hölls i Norrköping helgen den 13-14 maj 2023

Norrköping välkomnade oss med fantastiskt vårväder och trevliga matupplevelser. Sol, värme och kreativa samtal präglade denna helg. Svenska Kockars Förening…