Om Svenska Kockars Förening
I ditt medlemskap ingår unika medlemserbjudande från våra olika samarbetspartner. Bland annat gällande yrkeskläder, knivslip, knivar och annan restaurangutrustning. Du hittar mer information under ”Medlemsförmåner”.
Som medlem får du tillgång till ett stort nationellt och internationellt nätverk. Du tillhör ett distrikt, där det ordnas olika aktiviteter för medlemmarna som exempelvis kurser, tävlingar, provningar, studiebesök och resor där du lär känna branschkollegor från ditt distrikt.
Från och med 2024 ingår magazinet Restaurang Världen i ditt medlemskap. Du får även e-tidningen Taste Magazin. I båda publikationerna kan du läsa om branschen och föreningen.
Som ett viktigt inslag i medlemmarnas och matkulturens utveckling deltar SKF aktivt i en mängd olika tävlingssammanhang som arrangör, tävlingsledning, domare och inte minst genom att i egen regi driva det Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorkocklandslaget, som representerar Sverige i internationella tävlingar. Vi har även tre regionala lag som tävlar internationellt.
Young Chefs Club, YCC Sverige, är vår organisation för studerande kockar. För elever på gymnasiets restaurang och livsmedelsutbildning så erbjuder vi fritt medlemskap under tiden som de studerar. Detta gäller även för de som går en vuxenutbildning.
Styrelsemedlemmar Riks
Maria Pettersson
President
Arbetsplats
Dackeskolan
Favoritverktyg
Termometer
Favoritmaträtt
Palt
Jonas Franzén
Vice ordförande
Arbetsplats
Coach Franzén AB
Favoritverktyg
Mandolin
Favoritmaträtt
Kåldolmar
Matts Andersson
Sekreterare med ansvar för kansliet, medlemsregistreringen samt medalj och stipendier
Arbetsplats
Restauranglärare på Ryssby Gymnasiet
Favoritverktyg
Stekpannor i kolstål
Favoritmaträtt
Svensk husman
Peter Rhen
Styrelseledamot och kassör
Arbetsplats
Eat and meet, Bryggan i Söderhamn och kriminalvården i Åby
Favoritverktyg
Kannmixer
Favoritmaträtt
Kålpudding med lingon
Anders Tegnér
Styrelseledamot med fokus på mediekommittén
Arbetsplats
Tegnérs Mat AB
Favoritverktyg
Kniv
Favoritmaträtt
BBQ, ostar och mejeri
Pernilla Borg Carrum
Styrelseledamot med fokus på mediekommittén
Arbetsplats
Ebersteinska Gymnasiet
Favoritverktyg
Skalkniv
Favoritmaträtt
Stekt fläsk med löksås
Nicole Gripenberg Slotte
Styrelseledamot och YCC-ansvarig
Arbetsplats
Restauranglärare i Uppsala
Favoritverktyg
Kniv
Favoritmaträtt
Ätbara växter
Marcus Hallgren
Styrelseledamot med uppdrag I World Chefs, Nordic Chefs Association och Young Chefs
Arbetsplats
Rektor på Tranellska gymnasiet, Västerås
Favoritmaträtt
Provence-Alpes-Côte d’Azur
Christian Hallberg
Styrelseledamot med fokus YCC
Arbetsplats
Gästgivaregården Ljungby.
Favoritverktyg
Termometer
Favoritmaträtt
Korv Stroganoff
Patrick Hammar Franklin
Styrelsesuppliant med fokus på mediekommittén
Arbetsplats
Delifrance
Favoritverktyg
Kniv
Favoritmaträtt
Småländska kroppkakor
Linus Hornwall
Styrelsesuppliant med fokus tävlingsgruppen
Arbetsplats
Österlens Golfklubb
Favoritverktyg
Våg
Favoritmaträtt
Spettekaka
Kalle Strandberg
Styrelsesuppliant med fokus tävlingsgruppen
Arbetsplats
Torpedverkstaden
Favoritverktyg
Palett
Favoritmaträtt
Tartar
Annica Hägg Johansson
Styrelsesuppliant med fokus på medlemsvård
Arbetsplats
Lernia
Favoritverktyg
Kniv
Favoritmaträtt
Isterband
Lars Ove Ingemansson Ohr
Adjungerad styrelsemedlem med fokus på Feed the Planet
Arbetsplats
Arbetande pensionär
Favoritverktyg
Kniv
Favoritmaträtt
Ossobuco
Rebecka Nilsson
Ordförande YCC
Arbetsplats
Studerande
Favoritverktyg
Pincett
Favoritmaträtt
Pasta
Emilia Norling
Sekreterare i Young Chef Club
Arbetsplats
Loka Brunn, Studerar på Grythyttan
Favoritverktyg
Sous-Vide
Favoritmaträtt
Sushi
Thomas Collin
Klubbmästare
Arbetsplats
Villa Baro, Åtvidaberg
Favoritverktyg
Kniv
Favoritmaträtt
Isterbands-pytt i panna
Jens Ericsson
Kocklandslagen
Arbetsplats
General Manager för Landslagen
Favoritverktyg
Sauteuse
Favoritmaträtt
Strömming
Jämställdhet
Här är ett axplock av de punkter vi belyser i vår jämställdhetsplan som trädde i kraft den 1/12 2020 och löper till 31/12 2024
- Jämställdhet mellan kvinnor och män tillhör ett av de grundläggande värden som Svenska Kocklandslagen samt Svenska Kockars förening skall skydda och värna. Jämställdhet innebär att alla oberoende av kön skall ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. En jämn fördelning skall eftersträvas mellan andelen kvinnor och män i lagen på̊ alla nivåer, inom olika professioner och även i administrativa befattningar.
- Jämställdhetsfrågor skall vara en punkt som prioriteras och diskuteras kontinuerligt månadsvis vid driftsmöte.
- Rekryteringsarbetet med att hitta unga kvinnor via ”Malin Söderströms Stipendium” skall fortgå och utvecklas ytterligare.
- Kocklandslagens uppförandekod är ”Att vara schysst”. Definition av detta innebär att lagen och föreningen ska präglas av en kultur där alla medlemmar och medarbetare uppträder: Ärligt, rättvist, lojalt, korrekt och hänsynsfullt. Både gentemot varandra, föreningen, samarbetspartners och övriga intressenter. En sådan kultur innebär per definition nolltolerans mot alla former av diskriminering och trakasserier. Uppförandekoden är, jämte lagkraven, den grund varpå arbetet mot diskriminering vilar.
- Kocklandslagen och Svenska Kockars förening ska erbjuda medlemmar och anställda en god psykosocial miljö som inte ger grogrund för några former av diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Vi ska arbeta aktivt med kravet på jämställdhet och likabehandling. Samtliga anställda och medlemmar ska få information om gällande diskrimineringslagstiftning. Om någon drabbas av trakasserier, kränkande särbehandling eller diskriminering ska särskilt stöd tillhandahållas.
- Bryter lagmedlem eller föreningsmedlem mot uppförandekoden skall professionellt stöd och hjälp för den enskilde kallas in för att medlemmen ska komma tillrätta med sin attityd och problematik. Vi skall när vi identifierat problemet lösa det, inte blunda och förskjuta det.
- Vi har diskuterat med flera olika kvinnliga nätverk i branschen och bjudit in till en särskild informationsträff speciellt inriktad för kvinnor där man i lugn och ro kan få svar på de frågor som finns kring att deltaga i lagen.
Maria Pettersson
Ordförande, Svenska Kockars Förening
+46 70 227 54 00
Jens Ericsson
General Manager, Svenska Kocklandslagen
+46 70 254 25 66