Scroll Top

Årets Hagdalhskock 2025

Årets Hagdahlskock 2025

Maria Psson Pettersson, ordförande i Svenska Kockars Förening är Årets Hagdahlskock 2025.

 

Hagdahlsakademien har utsett Maria, restauranglärare på Dackeskolan i Mjölby och ordförande för Svenska Kockars förening, till årets Hagdahlskock.

 

Maria har arbetat som kock, kallskänka, restaurangchef och kökschef. De senaste åren har hon utbildat blivande kockar, både unga och lite äldre på Dackeskolan och Lernia.

-                               Livet i köket är inte bara fysiskt krävande, det kräver också en hel del tålamod och kreativitet och det försöker jag förmedla när jag idag står framför en klass full av blivande kockar. Det är en härlig känsla att se ögonen tindra när de får smaka på en ny smakkombination eller när de lyckas med en svår teknik. Från den unga studenten som drömmer om att öppna en egen Michelinrestaurang till den mer erfarna som vill utvecklas i sin roll – alla har de något unikt att bidra med. Jag känner mig oerhört privilegierad att få inspirera och bli inspirerad av mina kollegor och elever varje dag, säger Maria Psson Pettersson.

 

Hon beskriver sig själv som en kreativ konstnärssjäl som hela tiden vill lära och utvecklas oavsett om det gäller att arbeta med choklad och chokladpraliner eller att experimentera fram den perfekta pizzadegen. 

-                               Skapandet är en nödvändighet för mitt välbefinnande, och mitt skapande tar sig många uttryck: matlagning, måleri, fotografering – gärna med naturen som inspiration, säger Maria.

 

Mat har alltid varit ett stort intresse och Maria har haft många olika jobb inom restaurangbranschen. I början av hennes karriär lärde hon sig mycket av sina mentorer Lars “Pluto” Johannisson och Claes Göran Österlund.

Maria Psson Pettersson har även drivit egen restaurang tillsammans med sin syster.

-                               Jag förverkligade en dröm och det var som att kliva in i en helt ny värld. Den perioden var både den roligaste och mest utmanande tiden i livet.

 

När de svenska kocklandslagen representerar Sverige på den internationella tävlingsarenan finns Maria med i rollen som ordförande för Svenska Kockars Förening.

-                               Jag är så glad och stolt över att få vara en del av ett så passionerat och engagerat gäng. Jag är väldigt bortskämd med att få prova, äta, analysera och avnjuta svenska kocklandslagens tävlingsmat och följa deras gastronomiska resa. Tillsammans sprider vi den svenska gastronomin och smakupplevelsen över hela världen, en smakrik måltid i taget, säger Maria.

förslag_pressbild_01_JPG
förslag_internationell_01_JPG
förslag_utmärkelse_01_JPG
förslag_privat_01_JPG
förslag_skola_01_JPG